Gryfów Śląski
Jelenia Góra
Pierwsze spotkanie z dietetykiem polega na przeprowadzeniu przez specjalistę wywiadu medycznego i żywieniowego.
Potrzebujesz więc zarezerwować sobie godzinę czasu, ponieważ poruszysz ze mną wiele kwestii związanych z Twoim zdrowiem.
Pierwsza wizyta u dietetyka to czas potrzebny aby:
– uzyskać niezbędne informacje na temat Twojego stylu życia, sposobu odżywiania się, dotychczasowych nawyków żywieniowych, przyjmowanych leków i suplementów,
– wykonania podstawowych pomiarów tj. wagi i składu ciała,
– omówić strategię działania,
– ustalić szczegóły indywidualnego planu żywieniowego
Przed konsultacją zapoznaj się z Regulaminem Usług Dietetycznych. Jest on dostępny na samym dole niniejszej strony. Regulamin możesz pobrać w formacie pdf. na swoje urządzenie i zapoznać się z nim w wolnej chwili. Na pierwszym spotkaniu otrzymasz ode mnie wersję papierową do akceptacji. W regulaminie zamieszczona jest również klauzula RODO.
Zanim zacznę tworzyć dla Ciebie indywidualny plan żywieniowy Ty musisz ułatwić mi zadanie poprzez wypełnienie listy produktów.
Lista produktów do wypełnienia znajduje się tutaj. Wypełnioną listę prześlij na moją pocztę psychodietetykmp@wp.pl .
Podczas wykonywania analizy składu ciała proszę pacjentów, aby weszli na wagę na boso. Do wykonania pomiarów niezbędne jest ściągnięcie skarpetek / rajstop / podkolanówek itp.
Warto znać swój wzrost przyspieszy to wykonanie pomiarów.
Ważne informacje! Analizę składu ciała od października 2022 wykonuję tylko w gabinecie FlinsMED w Gryfowie Śląskim. Nie wykonuję analizy składu ciała w gabinetach w Lubomierzu i Jeleniej Górze.
Istnieje kilka przeciwskazań do wykonania analizy składu ciała:
– wszczepiony rozrusznik serca,
– ciąża,
– implant medyczny.
Jeśli jakieś przeciwwskazanie dotyczy Ciebie, koniecznie mnie o tym poinformuj.
Indywidualny plan żywieniowy to „dieta szyta na miarę”. Aby przygotować indywidualny plan żywieniowy niezbędny jest skrupulatny wywiad medyczny oraz ustalenie kaloryczności takiej diety. Bezwzględnie biorę pod uwagę aspekty takie jak:
– ilość posiłków optymalna dla pacjenta,
– preferencje żywieniowe pacjenta – co lubi, a czego nie lubi,
– produkty i sklepy w jakich dokonuje zakupów,
– rodzaj i zmianowość pracy, cykl dobowy,
Planów żywieniowych nie układam „na telefon” i bez uprzedniej konsultacji z podopiecznym.
Nie tworzę diet bez analizy przynajmniej podstawowych badań.
Istnieją dwie równie skuteczne drogi współpracy ze mną.
Pierwsza to spotkanie z pacjentem, który ma już wykonane wyniki badań i został skierowany do mnie np. z polecenia lekarza prowadzącego.
Druga opcja (kiedy tych wyników pacjent nie ma) to spotkanie ze mną, na którym poinstruuję jakie wyniki warto wykonać. Czasem jest tak, że potrzebujemy więcej informacji na temat stanu zdrowia pacjentów i dobrze jest kiedy mogę wskazać jakie wyniki warto zrobić bez zbędnego błądzenia.
Podstawowe wyniki jakie warto ze sobą mieć – nie starsze niż 3 miesiące to:
– lipidogram,
– morfologia,
– poziom glukozy i insuliny na czczo,
– próby wątrobowe u osób z nadwagą i otyłością brzuszną,
– panel tarczycowy szczególnie kiedy jest podejrzenie niedoczynności tarczycy (TSH, ft3, Ftf, anty-TPO, anty-TG, ferrytyna)
– u osób z podejrzeniem insulinooporności, cukrzycy warto wykonać krzywą glukozowo-insulinową (jeśli nie ma przeciwwskazań),
– u osób na diecie wegańskiej/wegetariańskiej potrzebuję wyniki poziomów B12 oraz ferrytyny.
Nie układam diet:
– w chorobach nowotworowych,
– silnie eliminacyjnych np. bez węglowodanów,
– ketogenicznych,
– skrajnie niskokalorycznych typu 1000 kcal,
– owocowo – warzywnych
– przy poważnych schorzeniach jelitowych np. WZJG.
– redukcyjne
– z niskim indeksem glikemicznym,
– lekkostrawne,
– przy IO, niedoczynności tarczycy,
– cukrzycy
– stłuszczeniach wątroby,
– bogatoresztkowe,
– zbilansowane
– psychodietetyczne – czyli indywidualnie dopasowane do podopiecznego mającego zaburzenia odżywiania
Bardzo ważna jest świadomość przyszłego pacjenta, że współpraca z dietetykiem to proces, który trwa i aby osiągnąć zamierzony cel niezbędne są minimum trzy regularne spotkania.
Oczywiście, jeśli potrzebujesz tylko informacji na dany temat – możemy spotkać się jeden raz.
Jeśli jednak zamierzasz pracować nad redukcją masy ciała, poprawą stanu zdrowia i wprowadzeniu w życie zdrowych nawyków żywieniowych wsparcie w dłuższej perspektywie czasu będzie niezbędne.
Kiedy otrzymasz indywidualny plan żywieniowy i zaczniesz go stosować mogą nasunąć się pytania, pojawić wątpliwości. Warto wtedy omówić wszystko na kolejnym spotkaniu, aby nie przerwać całego procesu.
Jako psychodietetyk jestem też osobą, która wspiera podopiecznego w zmianie, pracuje z pacjentami nad ich wewnętrzną motywacją, stwarza bezpieczną przestrzeń do pracy zarówno nad zdrowiem fizycznym jak i psychicznym.
Dlatego w swojej pracy kładę nacisk na:
– pierwszą konsultację – szczegółowy wywiad
– drugie spotkanie – wręczenie planu i jego akceptacja przez pacjenta, ustalenie planu działania.
Jeśli narzędzia do pracy wysyłam e-mailem wtedy nie później niż dwa tygodnie po otrzymaniu planu niezbędne jest spotkanie naprowadzające pacjenta i korygujące.
– Trzecie spotkanie – omówienie dotychczasowych postępów i trudności napotkanych na drodze wprowadzania zmian. Na tym spotkaniu poruszam kwestie samopoczucia, wspieram pacjenta, ustalamy kolejne kroki, modyfikujemy plan jeśli jest taka potrzeba, wyciągamy wnioski.
Dane do przelewu:
Monika Tartak
ul. Kościuszki 7/15,
59-630 Mirsk
Nr konta:
25 1090 2402 0000 0001 1813 6154
Istnieje możliwość rezerwacji wizyty z uprzednim dokonaniem opłaty za konsultacje dietetyczną. Zarówno online jak i stacjonarną. Po dokonaniu rejestracji można wykonać przelew na podany numer konta. W ten sposób pacjent ma zapewnioną rezerwację terminu oraz komfort podczas spotkania.
W gabinetach obowiązuje płatność gotówką lub przelewem (w tym BLIK) na telefon lub na podany numer konta.